Succesvolle online compliance-training: 10 punten om te controleren

Compliance is een groot probleem in de bedrijfswereld, en met goede reden. Rijbroeken kunnen leiden tot boetes, straffen en verwondingen aan het werk. Dit artikel bevat 10 cruciale factoren om te overwegen voor uw volgende online compliance-training.

De 10-puntenchecklist voor succesvolle online compliance-training

Voor veel werknemers voelt compliance-training als een PR-oefening. Niemand geniet er echt van, en de meeste cursisten doorlopen gewoon de bewegingen en doen helemaal geen moeite. Complianceproblemen spelen echter een andere rol bij het hogere management.
Ze kunnen het verschil maken tussen een deal sluiten en een bonus verliezen. Voor de HR en juridische afdelingen kan naleving een bureaucratische nachtmerrie creƫren die letterlijk het hele bedrijf kan begraven. Ontbreken van een enkel element van vereiste voorschriften zou het bedrijf miljoenen kunnen kosten. Dus hoe kunt u ervoor zorgen dat uw team compliance-trainingen serieus neemt en voldoet aan de regels?

1. Tailor online compliance training voor het publiek

Compliance en nalevingsvereisten zijn totaal verschillend voor leidinggevenden en administratief personeel. Deze twee segmenten hebben toegang tot verschillende niveaus van bedrijfsinformatie. Ze hebben ook uiteenlopende vaardigheden en staan voor polaire uitdagingen op het werk.
Pas uw online compliance-training aan zodat de inhoud en bezorgmethode geschikt zijn voor het publiek. Iedereen heeft bijvoorbeeld behoefte aan training over ras en genderkwesties. Uitvoerders moeten echter waarschijnlijk in het beleid voor ouderschapsverlof duiken, terwijl het ondergeschikte personeel kan stoppen met seksuele intimidatie.

2. Toegang vanaf verschillende apparaten toestaan

De uitvoering van de cursus is een andere topprioriteit. Laat elke afdeling de trainingsmethode gebruiken die het beste bij hen past. Uw HR-team kan bijvoorbeeld simulaties voor interviews vereisen, terwijl medewerkers van de klantenservice profiteren van bedrijfsbeleidsscenario’s die toepassing in de praktijk vergemakkelijken.
Om dit te vergemakkelijken, moet u ervoor zorgen dat uw training toegankelijk is via meerdere apparaten, waaronder telefoons, tablets, desktops of zelfs draagbare technologie.

3. Plaats de situatie in de juiste context

Laten we eerlijk zijn, het lezen van compliancedocumenten kan saai zijn. Ze bevatten vaak veel legalese en zijn niet logisch voor de gemiddelde werknemer. Hoewel deze technische voorwaarden essentieel zijn om het bedrijf te beschermen, kunnen ze voor trainingssessies worden vereenvoudigd.
Vertaal complianceproblemen naar begrijpelijke, alledaagse situaties waar medewerkers mogelijk mee te maken hebben. Bijvoorbeeld een fooi krijgen na een levering of een verjaardagscadeau van een klant met betrekking tot COI-compliance.

4. Gebruik Verhalen om het punt tegenover elkaar te krijgen

Behalve praktische scenario’s, sterk je de fantasie van de stagiair met een aantal goede verhalen. De situaties in de praktijk lijken misschien saai en afgelegen. Ze kunnen de stagiair ook ter plaatse plaatsen als de voorbeelden te dicht bij huis komen. Verhalen laten zich dan inbeelden dat het met iemand anders gebeurt.
Maar als het goede verhalen zijn, zullen ze nog steeds gedenkwaardig genoeg zijn om het juiste punt over te brengen. Maak het nog meer meeslepend door afbeeldingen en audio-vertellingen toe te voegen die een emotionele band bevorderen.

5. Gebruik een geloofwaardig karakter

Om je verhalen te vertellen, heb je vertelapparaten en geloofwaardige personages nodig. Je hebt verschillende opties. Je zou een “everyman” -karakter kunnen kiezen dat voor elk lid van het team wordt doorgegeven, of je kunt iemand kiezen die ambitieus is en die het team zal bewonderen en navolgen.
Je zou het verhaal zelfs kunnen baseren op een schurk die iedereen graag haat. Ze kunnen negatieve eigenschappen op dit personage projecteren en voorkomen dat ze vergelijkbare kenmerken vertonen.

Successful Online Compliance Training: 10 Points To Check

6. Neem goede video op

Er zijn veel verschillende manieren om een verhaal te vertellen en video is een van de meest effectieve. Het succes van films en virale video’s is hiervan afhankelijk. Gebruik korte clips, maximaal twee of drie minuten voor uw online compliance-trainingsprogramma. Ze moeten zowel vermakelijk als informatief zijn.
Zorg ervoor dat het verhaal een herkenbare moraal bevat, maar vermijd “naschoolse specials” die neerbuigende of levenslange film-achtige producties lijken die de situatie overdramatiseren. Maak ze leuk en levendig, met een goede muziekscore, getalenteerde acteurs en vaardige bewerkingen.

7. Geef praktische oplossingen voor niet-naleving compliance

Online compliance-training gaat niet alleen over vertellen wat je niet moet doen. Het is allemaal goed om je team te vertellen geen steekpenningen te accepteren, maar je moet ze ook uitrusten met de vaardigheden om te voldoen.
Hoe gaat een vrouwelijke werknemer bijvoorbeeld beleefd achteruit wanneer een klant haar om een afspraak vraagt? Of wat gebeurt er als de vrouwelijke baas aanbiedt om voor haar ondergeschikte te koken? Zorg ervoor dat de training ook voldoet aan compliante zelfextractietechnieken.

8. Voeg een beetje humor

Niet-naleving kan leiden tot verlies van geld, rechtszaken en zelfs gevangenisstraf. Maar het hoeft niet allemaal doem en somberheid te zijn. Als je team te bang wordt om de grens over te steken, heeft dit invloed op hoe ze werken.
Ze zullen waarschijnlijk overcompenseren als ze de voorzichtige kant op gaan, en dit kan slecht zijn voor het bedrijfsleven. Gooi wat lichte details over je training. Op deze manier weet je team dat ja, het is een serieuze zaak, maar er is nog steeds ruimte voor kortheid.

9. Geef informatie in kleine hoeveelheden

Wettelijke nalevingsdocumenten kunnen meerdere volumes omvatten. Als HR- of Compliance-afdeling kunt u echter de essentie distilleren. Overlaad uw cursisten niet met een onderwerp dat ze niet nodig hebben.
Train ze in de gebieden die op hen van toepassing zijn, en doe het op manieren die ze kunnen gebruiken. Schaf escalatiekanalen aan die ze kunnen gebruiken wanneer ze worden geconfronteerd met situaties die buiten hun online compliancetraining vallen.

10. Gebruik Gamification-technieken

Iedereen houdt van een goed spel en concurrentie lijkt het beste uit mensen te halen. Online compliancetraining met kleine prijsvragen kan behoorlijk effectief zijn. Beloon je team voor het absorberen en onthouden van hun essentiƫle trainingsonderdelen. Dit zal het terugroepen en toepassen van complianceregels verbeteren. Je zou ook de regulatorische implementatie kunnen gokken.
Voor veel werknemers is compliance-training iets dat ze doormodderen. Ze letten amper op en bewaren zelden informatie. Om ze meer betrokken te maken, pas je de klas aan hun behoeften aan. Laat ze studeren vanuit hun apparaat naar keuze, of het nu een telefoon of smartwatch is.
Bied context en verhalen aan, neem video’s op en haalbare antwoorden op niet-naleving. Gebruik bovenal deze checklist om ervoor te zorgen dat u elke cruciale component afdekt.
Gamification doet wonderen voor online compliance-training, omdat het entertainment-element dat vaak ontbreekt, wordt toegevoegd.