Een heroverweging van compliance-training in eLearning: deel 2

In de eerste post hebben we gekeken naar enkele van de problemen die gepaard gaan met veel compliance-training. Het kan vervelend, weinig inspirerend en niet bijzonder effectief zijn – het kan voldoen aan een vereiste om de beruchte ‘schapenduik’-trainingssessie uit te voeren, maar dat betekent niet dat hun gedrag zal veranderen.

Geconfronteerd met zoiets als een brand, een zwaar ongeval, een inbreuk op de beveiliging of een juridische uitdaging, is het feit dat 99% van de werknemers de wettelijke training had voltooid om dergelijke dingen te voorkomen, geen enorme troost voor iedereen die erbij betrokken is.
Dus hoe kan het anders worden gedaan? Goede ideeën omvatten dingen als snel ter zake komen, zonder veel onnodig beleid of juridische achtergrond, en het gebruik van scenario’s uit de praktijk, waarin een boeiend visueel element is verwerkt. Spellen en simulaties kunnen helpen, net als een iets lichtere aanpak, mits deze niet in overeenstemming is met het onderwerp.

Het is vooral belangrijk dat de training geschikt is voor het beoogde publiek. Daarom werken kant-en-klare cursussen zelden. De cultuur van elke organisatie is anders en wat werkt voor een verzekeringsmaatschappij werkt mogelijk niet voor een meubelfabrikant.
Drie voorbeelden uit zeer verschillende gebieden. De Britse omroep, Channel 4, moest al haar medewerkers trainen in risicobewustzijn. Vanuit het oogpunt van het bedrijf was het doel ervoor te zorgen dat zij geen duurdere juridische uitdagingen of openbare onderzoeken naar programma’s ondergingen die gebaseerd waren op nepbeelden, onbetrouwbaar bewijsmateriaal of andere slechte journalistieke praktijken.
Een deel van het probleem was echter dat Channel 4, in zijn eigen woorden ‘risicovol geboren’ was, opzettelijk was gemaakt om non-compliant te zijn, een soort tussenstation tussen de BBC en de volledig commerciële kanalen. Vanaf de jaren tachtig ontwikkelde het een reputatie voor onverschrokken onderzoek naar journalistiek, uitdagend drama en alternatieve komedie. Er was echter een gevoel dat het de richting had verloren en dat veel medewerkers niet wisten wat ze zouden moeten doen.

Acteon kreeg de opdracht om eLearning te produceren dat deze kwestie zou aanpakken. De training ging in essentie over hoe je veilig risico’s kunt nemen – om ‘riskant maar niet roekeloos’ te zijn. Om leerlingen van meet af aan bij het project te betrekken, bevatte het korte videoclips van stuntspelers en extreme sportfanaten, voordat de strenge veiligheidscontroles en back-upsystemen achter de schermen werden getoond.
Dit was gebaseerd op een eenvoudige les uit de bioscoop – een actievolgorde aan het begin van een film is een geweldige manier om de aandacht van het publiek vast te houden.

Er was een nadruk op competentie, niet op naleving – op wat te doen, niet op wat te volgen of te accepteren. De vragen die medewerkers werden gesteld om te vragen voordat ze zich bezighielden met risicovolle activiteiten waren:
• Voelt het goed?
• Wat zouden collega’s denken?
• Wat zouden kijkers denken?
• Voldoet het aan de gedragscode?
• Is het legaal?
Gebruikte voorbeelden omvatten grootschalige zaken zoals het ondertekenen van een nieuw programmabudget, maar ook meer alledaagse activiteiten zoals het sturen van een belangrijke e-mail, het in rekening brengen van een iets te hoge kostenclaim of het inhuren van een vriend of familielid.
De training maakte gebruik van door collega’s ingebrachte content van alle niveaus van de organisatie en herkenbare stemmen zoals continuity announcers. De scenario’s waren allemaal gebaseerd op video, maar volgden een standaardpatroon van het presenteren van een context en het aanbieden van de leerlingkeuzes voordat de consequenties werden onderzocht.
De eLearning werd ondersteund door fantasierijk gebruik van andere mediakanalen – dingen zoals berichten van de dag, screensavers, splash-schermen, muurposters, koffiemokken en onderzetters. Dientengevolge werden de resultaten van tevoren bereikt, met een positieve evaluatie van 85%, en bijna 90% van het personeel meldde dat zij waarschijnlijker zullen zijn om belangenconflicten of andere zorgen te melden.

Een tweede voorbeeld uit een heel ander gebied is Connect met Haji Kamal, onderdeel van een programma ontworpen door Cathy Moore voor Kinection om Amerikaanse troepen te helpen meer sympathie aan te gaan met mensen uit verschillende culturen. De cursus neemt leerlingen mee door eenvoudige gesprekken in verschillende situaties met behulp van een stripverhaal, en laat zien hoe de juiste woordenkeuze vaak spanningen kan verminderen en de kansen op samenwerking voor gedeelde doelen kan vergroten.

Hoewel ze aanvankelijk van plan waren om video-, budgettaire en tijdsbeperkingen te gebruiken, leidde dit tot deze nieuwe oplossing, die gebaseerd was op het enthousiasme van soldaten voor oorlogstrippagina. De lijntekeningen waren gebaseerd op foto’s en de scripts waren afkomstig van discussies in het echte leven in klassikale cursussen.

Het spel en de bijbehorende facilitator-gids werden getest door soldaten in focusgroepen voor een bredere inzet. 70% van de spelers zei dat ze er naar uitkeken om de wedstrijd de volgende dag in klas te bespreken, en instructeurs meldden dat de activiteit “aanleiding was voor de meerderheid van de discussie”, en moedigde soldaten aan om hun eigen ervaringen te delen en te bekritiseren.
Tot slot moest de Britse retailer Mothercare al het personeel trainen in allerlei gezondheids- en veiligheidskwesties, waaronder brandbewustzijn, omgaan met dreigingen en hoaxes en ongevallenpreventie. In plaats van de gebruikelijke legalistische, instructieve aanpak te volgen, werkten ze samen met eLearning-ontwikkelaars bij Sponge UK om een ​​enkele module van 20 minuten te maken, Staying Safe at Work. Op basis van een reeks eenvoudige spellen en op maat gemaakte illustraties, is de korte cursus een boeiende leerervaring gebleken voor nieuwe starters en een effectieve opfriscursus voor bestaande medewerkers.