4 Unieke voordelen van het online verplaatsen van uw Corporate Compliance Training

In zaken, zoals in het leven, doen we sommige dingen omdat we moeten, en anderen omdat ze goed voor ons zijn. Corporate compliance-trainingen passen in beide categorieën. Natuurlijk, het kan saaie lectuur opleveren, maar het is er om ervoor te zorgen dat uw medewerkers hun werk naar behoren doen, zonder een negatieve invloed uit te oefenen op uw klanten, het milieu, elkaar of zelfs zichzelf.
En hoewel die in overheidsinstanties en regelgevende instanties die de nalevingsregels samenstellen die uw bedrijf moet volgen, misschien bureaucraten zijn, trekken zij geen regels en aanbevelingen uit de lucht.
Dus, omdat u compliancetraining niet kunt vermijden en het waarschijnlijk het beste is voor uw werknemers en uw klanten om dat niet te doen, hoe zou u het dan efficiënter en minder belastend voor uw bedrijfsactiviteiten kunnen maken?
In dit bericht zullen we de 4 belangrijkste voordelen van het online volgen van uw compliance-bedrijfsopleidingen bekijken. Beginnend met…

1. Lagere kosten

Traditionele klassikale cursussen, of het nu gaat om compliance-training of niet, zijn niet goedkoop.
Je hebt minimaal wat ruimte nodig om ze te hebben (en meerdere ruimtes of herhaald gebruik van dezelfde ruimte, als je werknemers niet in een enkele kamer passen, nog erger als je kantoren hebt op verschillende plaatsen). Dat is de ruimte (of spaties) die u nodig hebt om te verhuren of te herbestemmen van iets anders waarvoor ze kunnen worden gebruikt.
Dan zijn er de instructeurs. Iemand zal dit nalevingsliteratuur moeten maken, het aan uw werknemers leren en uitleggen, testen voorbereiden en evalueren en in het algemeen al die jazz doen, toch?
Natuurlijk kun je je werknemers een of ander door de staat opgesteld nalevingshandboek geven en deze zelf laten doorlopen, maar verwacht niet veel van een dergelijke aanpak. Er is een reden dat scholen kinderen niet alleen wat boeken geven en ze ook zelf laten leren – en dezelfde reden geldt ook voor volwasseneneducatie.
Met online regulatory compliance-trainingen kunt u uw compliance eLearning-cursussen bedienen voor alles van een paar tot een paar honderdduizend werknemers – zelfs als ze op verschillende afdelingen, faciliteiten, steden, landen en tijdzones werken. En dat alles vanuit een enkele installatie en zonder klaslokaalkosten – u hebt zelfs geen whiteboard nodig.

2. Flexibel leertempo

Een andere plaats waar online compliance-trainingen schijnen, is het gemak dat het uw werknemers biedt – gemak dat zich ook vertaalt in grote voordelen voor uw bedrijf.
Zie, het belangrijkste van online training (compliance of niet) is dat het asynchroon is. Dat is fancy tech spreken voor “kan gebeuren op eigen tijd van de stagiair”.
Temeer omdat online compliance-training niet vereist dat uw werknemers fysiek op een vooraf vastgesteld tijdstip in een klaslokaal bijeenkomen, maar het kan ook op hun eigen voorkeurslocatie gebeuren. Zolang ze een desktop- of laptop-pc, een tablet of een smartphone hebben, zijn ze perfect in staat om deel te nemen aan online compliance-cursussen, waar en wanneer ze maar willen.
Dat is goed voor uw werknemers, omdat het hen de kracht geeft om hun training te optimaliseren, omdat het hen de mogelijkheid geeft om hun Talent-ontwikkelplatform te optimaliseren, zoals eFront. Voortgang volgen gebeurt gratis, is automatisch en staat 24/7 aan.
eFront-beheerders en -instructeurs kunnen op elk moment de voortgang van de leerling controleren, een algemeen beeld krijgen (betreffende cijfers, aanwezigheid, toegekende certificaten, enz.) of zich richten op specifieke werknemersgroepen en, uiteraard, individuele werknemers.
In eFront wordt dit bijvoorbeeld behandeld door de krachtige en flexibele rapporten-engine, die kant-en-klare rapporten biedt voor allerlei systeementiteiten en activiteiten – compleet met mooie grafieken en talloze filters om de beschikbare informatie te beperken tot precies wat u wilt zien. U kunt de rapportgegevens zelfs exporteren in een Excel-compatibele bestandsindeling, voor verdere verwerking en studie.
En wanneer een gebruiker zijn compliancetraining over een bepaald onderwerp heeft voltooid, biedt eFront u de mogelijkheid om die kennis te certificeren (ten minste intern in het bedrijf) door een certificering uit te reiken. Dit is waarschijnlijk alles wat nodig is voor compliance-trainingsprogramma’s die door het bedrijf worden opgelegd, maar het is ook een goede manier om bij te houden welke gebruikers hun door de industrie en wet opgedragen compliance-training hebben voltooid.
Met online talentontwikkeling en trainingsplatforms kunt u ook automatisch certificaten krijgen na het voltooien van een cursus (of een reeks cursussen), en zelfs certificaten maken die automatisch verlopen, voor die gevallen en sectoren waar de wet periodiek opnieuw vereist is -training voor een professional om zijn licentie te behouden.
En als u uw certificeringen online beheert, kunt u ze ook online intrekken (bijvoorbeeld als een medewerker bepaalde nalevingsrichtlijnen overtreedt) en deze automatisch tonen in het online profiel van de werknemer.

3. Rapportage en monitoring

Een ander tijdrovend aspect van traditionele klasgebaseerde compliance-training is het bijhouden van de voortgang van uw leerlingen. Alleen al het beoordelen van de resultaten van een graantest kan uren of dagen in beslag nemen wanneer het om tientallen of zelfs honderden werknemers gaat. En je kunt bijna vergeten dat je hun voortgang halverwege de cursus volgt.

Met online training aan de andere kant, en een krachtig Talent Development Platform, zoals eFront, verloopt het volgen van de voortgang gratis, is het automatisch en staat 24/7 aan.

eFront-beheerders en -instructeurs kunnen op elk moment de voortgang van de leerling controleren, een algemeen beeld krijgen (betreffende cijfers, aanwezigheid, toegekende certificaten, enz.) of zich richten op specifieke werknemersgroepen en, uiteraard, individuele werknemers.

In eFront wordt dit bijvoorbeeld behandeld door de krachtige en flexibele rapporten-engine, die kant-en-klare rapporten biedt voor allerlei systeementiteiten en activiteiten – compleet met mooie grafieken en talloze filters om de beschikbare informatie te beperken tot precies wat u wilt zien. U kunt de rapportgegevens zelfs exporteren in een Excel-compatibele bestandsindeling, voor verdere verwerking en studie.

Reports Engine in eFront

En wanneer een gebruiker zijn compliancetraining over een bepaald onderwerp heeft voltooid, biedt eFront u de mogelijkheid om die kennis te certificeren (ten minste intern in het bedrijf) door een certificering uit te reiken. Dit is waarschijnlijk alles wat nodig is voor compliance-trainingsprogramma’s die door het bedrijf worden opgelegd, maar het is ook een goede manier om bij te houden welke gebruikers hun door de industrie en wet opgedragen compliance-training hebben voltooid.

Met online talentontwikkeling en trainingsplatforms kunt u ook automatisch certificaten krijgen na het voltooien van een cursus (of een reeks cursussen), en zelfs certificaten maken die automatisch verlopen, voor die gevallen en sectoren waar de wet periodiek opnieuw vereist is -training voor een professional om zijn licentie te behouden.

Certificates in eFront | Expiration

En als u uw certificeringen online beheert, kunt u ze ook online intrekken (bijvoorbeeld als een medewerker bepaalde nalevingsrichtlijnen overtreedt) en deze automatisch tonen in het online profiel van de werknemer.

4. Herbruikbaarheid

We hebben enkele manieren genoemd waarop online training resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen aan het begin van dit bericht, maar er zijn ook tal van andere kosten- en tijdbesparende voordelen van online training die we niet hebben aangeroerd.
Misschien wel het belangrijkste aspect hiervan is de herbruikbaarheid die je krijgt van online trainingsmateriaal.
Het is niet alleen dat je hetzelfde materiaal voor meerdere groepen leerlingen en meerdere jaren opnieuw kunt gebruiken – je zou dit tenslotte ook kunnen doen met geprinte notities over trainingslessen (hoewel je ze voor elke nieuwe klas zou moeten fotokopiëren) .
Het grootste voordeel van de online traininginhoud is dat het gemakkelijk kan worden gekloond, aangepast aan verschillende doelgroepen, gedeeld met verschillende groepen leerlingen, fouten kunnen worden opgelost, materiaal kan worden toegevoegd of verwijderd, en in het algemeen, als het aankomt op herbruikbaarheid. , creëer met gemak heel veel verschillende versies van een cursus (voor beginners en gevorderde gebruikers, voor werknemers van het bedrijf en voor uitgebreide zakelijke partners, voor desktopleren en voor micro-leren en wat je verder nog nodig hebt).
Afhankelijk van je eLearning-platform wordt het nog beter.
Met eFront kunnen instructeurs bijvoorbeeld een pool van 10 of 100 vragen maken, die vervolgens kan worden gebruikt om automatisch nieuwe tests te maken (en deze zelfs te randomiseren). Dit betekent dat instructeurs na enkele initiële inspanningen om met de vragen te komen, nieuwe tests van elke grootte en diepte kunnen maken met slechts een paar klikken. Is dat voor herbruikbaarheid?
Oh, en wat is het tegenovergestelde van herbruikbaarheid? Ik weet niet precies wat de juiste term is, maar als je het nodig hebt, ondersteunt eFront het. Daarmee bedoel ik dat je verschillende materialen kunt aanbieden aan verschillende groepen werknemers en zelfs kunt voorzien in teams op afstand in andere faciliteiten, steden of zelfs landen, via toegewijde en onafhankelijke talentenontwikkelings- en trainingsportalen (“Branches” genoemd in eFront) die beheerd via een enkele eFront-installatie.

Conclusie

Het online zetten van uw compliance-bedrijfsopleidingen, naar uw bedrijfsintranet of een privé beheerde cloudserver, heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele op klassen gebaseerde trainingsseminars.
Deze voordelen, van lagere kosten tot minder onderbrekingen van de workflow en meer vrijheid voor uw werknemers, maken investeren in online-compliance training een gemakkelijke keuze, of u nu een kmo bent met een paar tientallen werknemers of een grote multinational.